Vapaa-ajan asumiseen kaivataan laadukasta mökkeilyä

Vapaa-ajan asumiseen kaivataan laadukasta mökkeilyä

Uuden polven vapaa-ajanasunto

Kesämökki, huvila, kakkosasunto – suomalaisilla on noin puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joissa vietetään vuodessa useampia kuukausia. Arjesta irtautumiseen halutaan luonnonrauhan lisäksi asumismukavuutta lähellä palvelukeskuksia.

Kaukana ovat ajat, jolloin loma-asunnoksi hankittiin yhden huoneen saunamökki, jossa saunavesi kannettiin järvestä ja mukavuuslaitos löytyi pihan perältä. Uuden polven kesämökillä on sisävessa, sähköt ja samat mukavuudet kuin kotonakin.

Vapaa-ajanasunnon vaatimustaso lähestyy jo kodin perusvarustelutasoa. Mummonmökkien romantiikka elää, mutta moni valitsee loma-asuntoon modernit mukavuudet.

Sijainti, sijainti ja sijainti

Tämän päivän vapaa-ajanasunnon unelmasijainti on noin tunnin ajomatkan päässä kotoa ja mahdollisuus siirtymään julkisilla liikennevälineillä on monella suuri plussa vapaa-ajanasunnon hankintaa suunniteltaessa. Luonnonläheisyydestä ei tingitä, mutta rauhan ja maiseman rinnalla arvostetaan esimerkiksi golfkentän tai urheilumahdollisuuksien läheisyyttä.

Mökkeilyyn liitetään usein myös luonnonantimet. Moni kaipaa marjastuksen tai kalastuksen lisäksi mahdollisuutta kasvimaan tai kukkien hoitoon.  Mikä onkaan ihanampaa kuin oman maan antimet pöydän herkkuina tai koristeena.

Enemmän kuin loma-asunto

Unelma lomailusta luonnon helmassa on pitänyt pintansa vuosikymmenet. Monelle loma tarkoittaakin rentoutumista mökkiterassilla grillaten ja viettäen aikaa läheisten kanssa. Mökeistä on rakentunut laadukkaita kakkosasuntoja, joissa vietetään yhä pidempiä ajanjaksoja. Mahdollisuus etätyöhön on myös lisännyt vapaa-ajanasuntojen käyttöä ja nettiyhteyden päässä työskentely onnistuu samoin kotoa kuin vapaa-ajanasunnolta käsin.

Rajanveto kodin ja vapaa-ajanasunnon välille onkin entistä häilyvämpää. Moni työprojekti tai ideariihi voidaan toteuttaa poissa työpaikan hälystä kakkosasunnon rauhassa.

Suomalaiset ovat mökkikansaa, sillä kesämökkejä oli Suomessa vuoden 2017 lopussa 507 200.

  • Kesämökkien keskikoko 49 neliötä
  • Kesämökin omistajien keski-ikä 62 vuotta
  • Keskimääräinen mökkimatka 91 km
  • Vapaa-ajan asunnot ovat suomalaisten neljänneksi suurin omaisuuserä omien asuntojen, muiden asuntojen (esim. sijoitusasunnot) ja talletusten jälkeen.

Lähde: Tilastokeskus / OP MediaVaraa mökkisi ja astu sisään Ruusulaaksoon