Valoa syksyyn ja mukavaa kotoilua!

Valoa syksyyn ja mukavaa kotoilua!

Syksyn pimeät illat kutsuvat sytyttämään kynttilät ja käpertymään sohvan nurkkaan. Kiireisen kesän jälkeen syksyn kuukaudet antavat avaimet rauhoittumiselle ja mielenrauhalle. Neljällä vuoden ajalla on jokaisella tarkoituksensa.

Tanskalaisten lanseeraama sana hygge eli kotoilu antaa nimen rauhoittumiselle ja rentoutumiselle kotona. Sana on myös lisätty vuonna 2017 Oxford sanalistaan ja siellä se on määritelty ”korkeatasoiseksi sosiaaliseksi kanssakäymiseksi”. Hygge sanaa käännetään usein kotoisaksi ja miellyttäväksi, mutta enemmänkin hygge tarkoittaa miellyttävää yhdessäoloa johon liitetään usein kuppi kahvia tai teetä, hyvää ruokaa, miellyttävää seuraa ja keskustelua, ehkä takkatuli ja usein myös kynttilän valo.


Tämä tanskalaisten vientituote kuvaa usein onnellisia ja hyvinvoivia ihmisiä. Hyvinvointi onkin päivän sana ja hýgge on kasvanut kansainväliseksi ilmiöksi. Kaikki haluavat osansa tästä tunnelmallisesta taikavoimasta. Amazonilla on myynnissä yli 900 kirjaa hyggestä ja Instragramin julkaisuista yli 3 miljoonaa ja merkitty sanalla #hygge. Googlessakin hygge on noussut trendisanaksi vuoden 2016 jälkeen. hygge


Vaikka kotoilua voi tehdä ympärivuoden on syksy tähän muodikkaaseen hyvinvointitrendiin loistava aika. Facebook ja instagram julkaisut täyttyvät villasukkien, teekupppien ja kynttilöiden kuvista ja kukaan ei ihmettele, miksi ei suunnata aktiviteetteihin vaan kotona viihdytään.

Oman tunnelmansa kotoiluun tuovat myös syksyn valontuojat kynttilät. Vaikka kyse on vain pienestä valon ja lämmön lähteestä on vaikutus suuri. Kynttilän pehmeässä valossa arjen kulmat pehmenevät, syke laskee ja äänetkin hiljentyvät. Jokin taika lepattavassa liekissä on. Eikä turhaan puhuta myöskään romanttisista kynttiläillallisista.

Voisiko marraskuu olla kauniimpi?

Marraskuu on kuukausi, joka on päätynyt synkkyyden symboliksi niin lauluissa kuin arkikielessä. Jos joku kertoo fiiliksen olevan marraskuisen, nyökyttelevät kuulijat yhteisymmärryksessä. Tummat sävyt ymmärretään.


Kuitenkin marraskuu on syksyn parasta aikaa kotoiluun. Aikaan kuuluvat kynttilät, lämpimät juomat ja rauhoittuminen. Ehkä marraskuusta tuleekin hygge-ilmiön myötä yksi vuoden lempeimmistä kuukausista? Ehkä turismi nappaa kopin ilmiöstä ja marraskuuksi Suomeen haluavatkin kaikki kiireisten suurkaupunkin stressaantuneet ihmiset hyggeilemään.

Kynttilän valossa kaikki on mahdollista.

Kuvat: PixabayVaraa mökkisi ja astu sisään Ruusulaaksoon