Pienen tilan sisustaminen

Pienen tilan sisustaminen

Pienen tilan salaisuus on tarkat mitat

Oletko sinäkin haaveillut pienestä pakopaikasta arjessa? Haaveenani on aina ollut pieni ja idyllinen mökki, jossa olisi viihtyisää ja rauhoittavaa. Ikkunasta näkyisi kaunis kesäinen maisema, pihalla keidas loikoilua varten ja sen ympärillä ihana puutarha kukkaloistoineen. Oma paikka, josta löytyisi kaikki tarpeellinen. Ei mitään liikaa, vaan kaikkea sopivasti.

Haaveissa olevan pikkumökin sisustaminen ei ole aivan yksinkertaista, mutta ehkä juuri sen takia mielenkiintoista. Siinä tarvitaan tarkkoja mittoja, hyvä suunnitelma ja hippunen mielikuvitusta. Monet sisustajat suosivat pieniä ja kevyitä huonekaluja ja sitä kautta ilmavuutta. Minä olen toteuttanut pienten neliöiden sisustamisen siten, että suosin keveiden huonekalujen sijaan selkeitä, vähän reilumman kokoisia huonekaluja, jotka taipuvat tarvittaessa moneksi. Näin mielestäni kokonaisuus on selkeämpi ja rauhallisempi. Mutta jokainen tyylillään, yhtä oikeaa tapaa sisustaa ei ole!

Vaaleat, ilmavat ja läpinäkyvät kalusteet tuovat lisäneliöitä pieneen tilaan

Pieniin tiloihin monipuolisuutta tuovat muunneltavat huonekalut, kuten vaikkapa vuodesohva, pidennettävä ruokapöytä ja taittotuolit. Hyvin suunniteltu tuoli taipuu tarvittaessa vaikka pöydäksi tai tv-tasoksi. Hyvä idea on myös tilata puusepältä seinään kiinnitettävä pöytä jatko-osalla. Vaatesäilytystä varten ei tarvitse aina rakentaa kaappia, sen voi ratkaista vaikka ihanilla eteen vedettävillä verhoilla, jotka tuovat pehmeyttä ja väriä pieneen tilaan.

Verhoilla saa kauniisti tiloja rajattua keskenään

Monesti mietitään lattiapinta-alaa, mutta unohdetaan seinät, jotka soveltuvat loistavasti tilanjatkoksi. Hyödynnä siis rohkeasti seinien tila kattoon asti hyllyillä, naulakoilla ja kaapistoilla. Oma suosikkini on silmiltä piilossa olevat säilytysratkaisut. Kauniisti tehdyt säilytyslaatikot sängyn alle, sohvan sisään tai portaiden alle. Sängyn alle ja ympärille voi myös rakentaa säilytyskorokkeen, joka sopii lähestulkoon mihin tahansa asuntoon; se on näyttävä ja kätevä ratkaisu vaikkapa vuodevaatteiden säilytykseen. Kun kaikki säilytettävät tavarat ovat piilossa, yleisilme pysyy siistinä.

Viherkasvit ja runsas kankaiden käyttö tekevät tilasta kutsuvan

Värit tuovat iloa ja valoisuutta elämään; näin myös mökin sisustuksessa. Värikkäät värit piristävät, vaaleat ja neutraalit värit tuovat rauhallisuutta. Vaaleat sävyt yleensä avartavat tilaa ja läpinäkyvät ratkaisut tuovat tilantuntua esimerkiksi ruokapöytätoteutuksissa. Jos yleisilme on vaalea, pientä piristystä tuovat kuitenkin erilaiset kuosit – käytä siis rohkeasti omaa makuasi sisustuksessa! Muistathan myös peilit – ne lisäävät kivasti tilan tuntua ja antavat lisävaloa pieneenkin tilaan.

Kuoseilla ja väreillä saa kiinnostavaa vaihtelua neutraaliin sisustukseen

Lopuksi muutama nyrkkisääntö pienten tilojen sisustajalle:

  • Pohdi monipuolisuutta ja muunneltavuutta. Yksi kaluste voi taipua moneen tarkoitukseen
  • Mieti tarkkaan säilytysratkaisut ja mielellään siten, että ovat piilossa katseilta. Käytä verhoja tilanjakajina!
  • Valaistus on pienessä tilassa kaiken a ja o. Saat oikein kohdistetulla valaistuksella lisäneliöiden tuntua tilaan
  • Hyödynnä kaikki mahdollinen tila, mutta muista myös jättää kalusteiden ympärille tilaa siten, ettei kokonaisuudesta tule liian raskas
  • Pienestä tilasta huolimatta kannattaa miettiä selvät alueet eri toiminnoille eli nukkumiselle oleskelulle ja ruokailulle.

Sitten vain sisustamaan!

PNIK/30.7.2018

Valaistu avohylly on paitsi erinomainen säilytystila myöskin kaunis katseenvangitsijaVaraa mökkisi ja astu sisään Ruusulaaksoon