Oma puutarha – puuhastelua, mielenrauhaa ja herkkuja

Oma puutarha – puuhastelua, mielenrauhaa ja herkkuja

Siirtolapuutarhojen palstat tarjoavat loistavan mahdollisuuden päästää oma luovuus valloilleen. Mökkejä ja palstoja on eri kokoisia: piha-ala on yleensä noin 400m2, mikä tarjoaa hyvin tilaa monipuolisille istutuksille.

Jokainen viljelijä saa suunnitella oman palstansa, pääperiaatteena kuitenkin on, että siirtolapuutarhassa harrastetaan puutarhaviljelyä eli ne tulee olla viljelty tai istutettu puilla (ei luonnonpuilla), pensailla tai kukkakasveilla. Pihalle ei saa kasvattaa siis pelkkää nurmea.

Monipuolisuus tuo kukkaloiston pihallesi koko kasvukaudeksi!

Pihalla puuhastelu on mukavaa ajanvietettä, mutta en halua kuitenkaan käyttää siihen kaikkea vapaa-aikaani. Siksi olen itse valinnut pihalleni monivuotisia helppohoitoisia ja samalla kauniita kasveja, jotka huolehtivat pitkälti itse itsestään.

Meillä pihaan puhkeaa ensin sipulikukat eli krokukset ja tulppaanit. Niitä seuraavat erilaiset kellokukat, pionit, alppiruusu, ruusut, hortensiat, liljat ja malvikit. Nämä kasvit eivät vaadi juuri muuta hoitoa kuin sen, että kitkee penkistä mahdollisia rikkaruohoja sekä kerää syksyllä kuivuneet varret pois. Ihanan helppoa!

Iloa sadonkorjuusta

Mahtavimman alkukesän kukkaloiston tarjosivat hedelmäpuut. Niiden kauniin kukinnan lisäksi ne tarjoavat sadonkorjuun myötä iloa myös loppukesästä. Hedelmät voi syödä sellaisenaan tai säilöä eri tavoilla talvea varten. Veimme juuri pari laatikollista omenia mehuasemalle puristettavaksi ja saimme reilu 20 litraa lisäaineetonta luomuomenamehua – mikä sen parempaa.

Hyötykasveja- ja pensaita harkitessa on hyvä miettiä tarkkaan, mistä on sinulle eniten hyötyä. Vaikka esimerkiksi meillä kirsikkapuu on ihanan näköinen ja se tuottaa hyvin kirsikoita, emme juuri syö niitä. Siksi kaadan sen syksyllä ja istutan keväällä tilalle pari viinimarjapensasta, joiden marjoja syömme sellaisenaan tai mehuna. Myös raparperista ja karviaispensaasta on ollut paljon iloa. Ne kasvavat meidän pihassa suht pimeällä paikalla karun näköisessä maassa, mutta tuottavat silti hyvin eivätkä vie paljoa tilaa.

Yrteistä ja vihanneksista iloa kokkailuun

Aiot yksivuotiset istutukset meidän pihassa ovat yrtit ja kurpitsat. Rakensin pienen istutuspenkin, johon istutin persiljaa, minttua, basilikaa, tilliä ja kahta eri kurpitsaa. En kasvata yrttejä siemenistä vaan ostan kaupasta valmiit yrttiruukut, jotka istutan maahan. Oikein nyppimällä samat puskat kestävät koko kesän ja villiintyvät sen verran, että saan säilöttyä niitä reilusti myös pakkaseen, kun ilmat viilenevät.

Vaikka kasvit, pensaat ja puut ovat ihania ja tuovat pihaan tunnelmaa, muista varata palstalta tilaa myös oleskeluun ja ulkokalusteille. Parasta mökkeilyssä on oleilu ja grillailu ulkona perheen ja ystävien kesken sekä oman maan antimista ja ympäristöstä nauttiminen. Miten maistuisi esimerkiksi raikas kesäjuoma, joka on maustettu mintulla ja mansikoilla, tillillä maistetut uudet perunat ja lohi paahdetun kurpitsan kanssa ja jälkiruuaksi grillatut omenat kaurapedillä?Varaa mökkisi ja astu sisään Ruusulaaksoon