Kukkaloistoa vai hyötykasveja?

Kukkaloistoa vai hyötykasveja?

Kevät on uudistumisen aikaa. Lumen alta paljastuu uusia mahdollisuuksia ja pieniä uuden elämän alkuja. Nyt on aika luoda myös pohja omalle unelmalle. Millaisen pihan sinä haluaisit? Onko puutarhassasi koko kesän kestävä kukkaloisto vai hyötykasveja ja syyskesän sadonkorjuujuhlat?

Aulangon Ruusulaakson vapaa-ajanmökit nousevat asetehtailija Hugo Standertsjköldin rakennuttamalle alueelle. Hugo rakensi aluetta keskieurooppalaiseen tyyliin yli 20 vuotta intohimoisesti 1800-luvun loppupuolella rakastuttuaan puolalaiseen kreivittäreen, toiveissaan saada houkuteltua kaunotar kanssaan naimisiin.

Alueelle istutettiin satoja erilaisia lajeja eksoottisia puita ja kukkia. Ruusuille oli varattu oma alueensa hurmaamaan kreivitärtä ja alueelta löytyy romanttinen uusgoottinen ruusupaviljonki toisen tekolammen vierestä, läheltä Ruusulaakson vapaa-ajan mökkialuetta.

Ruusulaakson alueella on siis historiallinen ympäristö ja perinteet kauniille kukkaistutuksille. Jokaiseen mökkiin kuuluu noin 400 m2 suuruinen tontti, joka on mahdollista muokata oman unelman täyttymykseksi. Pihaan mahtuu niin kukkaloistoa kuin puutarhan antimia.

Kesän kukkaloistoa

Uuden pihan rakennus on kuin tyhjä paperi. Ihanan jännittävä mahdollisuus, mutta aloittaminen voi olla myös vaikeaa. Jollei omaa aiempaa kokemusta puutarhan rakentamisesta voi kurkata netistä vinkkejä.

Suomelan vinkit aloittelijalle antavat helppoja ideoita ja ennen kaikkea rohkaisua testata erilaisia vaihtoehtoja ja mikä parasta myös mahdollisuuden muutokseen, heti seuraavana kesänä.

https://www.suomela.fi/piha-puutarhakukat-taimetkukkaloistoa-aloittelijalle-50781/

Kannattaa muistaa, että täydellistä puutarhaa ei olekaan, mutta on onnellisia puutarhureita, jotka pääsevät kasvattamaan ja näkemään kättensä töiden tulokset.

Jos valitsee yksivuotiset kesäkukat, ovat ne kiitollisia ja kukkivat runsaasti koko kesän. Testaa erilaisia kukkia ja osta rohkeasti erilaisia siemeniä. Osa kukista autetaan alkuun ja kasvatetaan taimeksi sisätiloissa, useat lajit kylvetään suoraan maahan. Lue hyvin ohjeet siemenpusseista. Muista, että siemeniä ei saa kylvää liian tiiviisti. Jotta kukat kukoistavat, tarvitsevat ne juurilleen tilaa.

Yksi mainio vaihtoehto pihan piristykseksi on aina varma auringonkukka. Keltainen auringonkukka sinitaivasta vasten on todellinen hyvänmielentuoja ja kookas kasvi toimii myös aitana ja näkösuojana.

Auringonkukista on tullut muotikukkia, ja joka kevät markkinoille tulee uusia lajeja, joissa on myös värivaihtoehtoja.

Vanhanajan kukkavalinta tuoksuherne on köynnöskasvi, joka muistuttaa mummolan portaista ja kesäisista illoista.Kukka-aidaksi taipuva tuoksuherne sopii hyvin puutarhan koristeeksi.

Taimitarhalla vierailu saa uuden puutarhurin pään pyörryksiin, valikoima ja väriloisto on mahtava. Anna mielikuvitukselle siivet ja kokoa mieleisesi kukkaloisto.

Hyötykasveista iloa koko perheelle

Puutarhan voi rakentaa silmäniloksi, mutta myös vatsan ystäväksi. Suomessa toimii aktiivinen hyötykasviyhdistys ja monella paikkakunnalla vaihtavat siirtolapuutarhurit vilkkaasti viljelykasvi-ideoita esimerkiksi sosiaalisen median ryhmissä tai paikallisen yhdistyksen välityksellä. Pieni maapala on arvokas lähiruoan ystävälle.https://hyotykasviyhdistys.fi

Kevään kylvöaikana voi valita haluaako herkutella herneillä, kasvattaa kesäkurpitsat tai maustekasvit. Toinen suosii salaattia ja odottaa porkkanasatoa.

Oli valintasi mikä vaan, saa aina ihmeitä aikaiseksi kun pistää kädet multaan, oli kyse sitten kukkaloistosta tai lähiruuasta.

kuvat: Pia Vuori ja PixabayVaraa mökkisi ja astu sisään Ruusulaaksoon