Aarreaitta Aulangon Ruusulaakson kupeessa – Metsänkylän kartano

Aarreaitta Aulangon Ruusulaakson kupeessa – Metsänkylän kartano

Historian havinan suorastaan aistii astellessaan Metsänkylän kartanon tiluksilla. Täällä on asuttu ja eletty jo 1400-luvulla!  Tänä päivänä kartanon alueelta löytyvät Metsänkylän Navetta-myymälä, Leivintupa-kahvila, perinteisen rakentamisen erikoisliike Domus Classica sekä alueella laiduntavat alpakat, jotka hurmaavat alueen vierailijat.  Aulangon Ruusulaaksosta tänne on vain n. 1,5 km matka, joten tämä  loistava retkikohde sunnuntaisin, jolloin kahvila on auki.

Alpakka

Metsänkylä on mainittu kirkonkirjoissa jo vuonna 1453, jolloin siellä on ollut jo asutusta. Metsänkylän kartano on vanha aatelittoman ratsutila. Kartano on ollut pieni oma kylä ja täysin omavarainen.Metsänkylän ratsutilalla on ollut monta omistajaa, joista suurimmasta osasta ei ole tietoja.

Aulangon perustaja Hugo Standertsköld omisti paikan vuosina 1890-1925. Tämän jälkeen paikka oli Hämeenlinnan kaupungin ja pankin omistuksessa. Metsänkylän Kartano siirtyi Paasivaaran suvulle vuonna 1935, jolloin viljelijä Eino Waldemar Paasivaara osti sen.

Monien erilaisten vaiheiden  jälkeen tila on nyt Eino Paasivaaran lastenlasten hyvissä käsissä. Rakennuksia on jopa 28 ja kaikki ovat kunnostettu Kuurman perheen toimesta. Kunnostamisesta on tullut perheen pojalle Kimmolle ja hänen vaimolleen Pialle elämäntapa ja työ. Pia haluaa työllään edistää rakennussuojelua jakamalla tietoa turvallisista perinteisistä materiaaleista ja opastamalla ja auttamalla ihmisiä tekemään hyviä ja kestäviä valintoja. Taidehistorian ja rakennustaiteen maisteri uskoo, että ihmisiä kiinnostaa etenevässä määrin terveellinen ja turvalliseksi todettu rakentaminen, sillä sisäilma ongelmathan ovat olleet vuosia jo ihmisten vaivana.

Tänne kannattaa tulla kauempaakin!

Tässä esiteltynä Metsänkylän kartanon palvelut:

METSÄNKYLÄN NAVETTA
Televisiostakin monelle tuttu myymälä toimii navetta rakennuksessa, joka on alueen suurin rakennus. Metsänkylän Navetta on avoinna aina sunnuntaisin klo 12-15.
Siellä myydään kierrätettyjä rakennus- ja sisustustarvikkeita ja mm. alpakkatuotteita.

KAHVILA LEIVINTUPA
Idyllisestä kahvilasta saat pannukakkuja ja pannukahvia vuoden ympäri aina sunnuntaisin klo 11-16. Kesäisin tilava terassi nautiskeluun. Tunnelmalliset ja perinteiset Pääsiäis -ja Joulumarkkinat houkuttelee niin myyjiä kuin kävijöitäkin.

METSÄNKYLÄN ALPAKAT
Maankuulut kartanoalueen alpakat löytää laajoilta laitumiltaan tai ilmojen mukaan pihatoiltaan tai sisätiloista. Laitumista huolehtii myös pari aasia, muutama lammas ja shetlannin poni. Välillä he voivat tulla myös katselemaan kahvilan asiakkaita.

DOMUS CLASSICA
Erilainen rautakauppa” – on avoinna ma-to klo 9-15, su klo 12-15 Täällä myydään rakennustarvikkeita, jotka soveltuvat erityisesti vanhaan taloon, mutta myös uuteenkin taloon. Kaikki myytävät materiaalit ovat mahdollisimman alkuperäisiä ja aitoja. Tavarantoimittajia on Suomesta ja Euroopasta, joista suositaan vanhoja perheyrityksiä. Domus Classicalla on verkkokaupan lisäksi myymälä Helsingissä Erottajalla.

Leivintupa aukioloajat

Leivintuvan sisäpihaVaraa mökkisi ja astu sisään Ruusulaaksoon